Zmeny cestovných poriadkov prímestskej autobusovej dopravy od 13.12.2015

 Na území Trenčianskeho samosprávneho kraja zabezpečujú prímestskú autobusovú dopravu dvaja zmluvní dopravcovia SAD Prievidza a. s. a SAD Trenčín, a. s. v súlade so zmluvou o službách  vo verejnom záujme, pričom zabezpečujú dopravnú obslužnosť na 209 autobusových linkách a obsluhujú všetkých 276 obcí v kraji. Zmeny v cestovných poriadkoch prímestskej autobusovej dopravy sa vykonávajú každoročne po rokovaniach s predstaviteľmi dotknutých samospráv, železničnej dopravy a autobusovými dopravcami, pričom veľmi dôležité sú pre tvorcov nových cestovných poriadkov  aj pripomienky samotných cestujúcich ako aj obecných samospráv.

 

V zmysle § 15 ods. 3 a 4 zákona č. 56/2012 Z. z. o cestnej doprave v znení neskorších predpisov dopravný správny orgán, t. j. Trenčiansky samosprávny kraj, na základe požiadaviek občanov, starostov niektorých dotknutých  obcí v rámci kraja schválil zmeny cestovných poriadkov prímestskej autobusovej dopravy. Zmeny cestovných poriadkov zahŕňajú zmeny časových posunov odchodov/príchodov autobusov, úpravy jazdných dôb a zapracovanie značiek schválených Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR pre rok 2016.     

 

V schválených cestovných poriadkoch je zrealizovaných viac ako 250 prestupov, čím sa vylepší nadväznosť medzi jednotlivými autobusovými linkami, ako i jednotlivým druhmi verejnej dopravy.  V praxi to znamená, že ak dva autobusy v ten istý čas idú podobnou trasou spoločne (aj keď sú to iné linky), a každý má nižšiu obsaditeľnosť, vďaka  prestupom sa na jednej trase autobus naplní. Súčasný systém je nastavený ekonomicky, pričom ostáva zachovaná možnosť dopraviť sa na miesto určenia autobusom. Zmenami cestovných poriadkov prímestskej autobusovej dopravy ostáva  zachovaná dopravná obslužnosť kraja.

 

Trenčiansky samosprávny kraj dbá o zachovanie dopravnej obslužnosti v rámci kraja a zároveň pokračuje v zlepšení kvality cestovania. Jeho snahou je zvýšiť úroveň prepravy cestujúcej verejnosti ich bezpečnou a pohodlnou dopravou z miesta nástupu   do miesta cieľa, zvýšiť kvalitu cestovania postupným zavádzaním wifi-pripojenia             do autobusoch a novinkou je možnosť využitia aplikácie „mojbus.sk“. Vďaka tejto službe získajú cestujúci vždy aktuálne informácie o spojeniach, momentálnej polohe autobusov, presnom čase odchodov a príchodov, či prípadnom meškaní. Po stiahnutí aplikácie tak môžu mať nové cestovné poriadky vždy pri sebe. Motiváciou je pre cestujúcich aj zavedenie nultého tarifného pásma, kde sa oplatí nasadnúť do modrého autobusu aj na jednu zastávku, ako aj nižšie cestovné pre kategóriu seniorov nad 70 rokov. Cestovné poriadky sú vždy aktuálne dostupné na stránkach dopravcov a na stránke www.tsk.sk, www.cp.sk, www.mojbus.sk

 

Spracovali odbor dopravy Úradu TSK a OKaMV Ú TSK. 

TSK, Publikované: 8.12.2015
Nastavenia cookies