Rozlúčka so zimou a vítanie jari 22.3.2024

Rozlúčka so zimou a vítanie jari 22.3.2024

 

Príchod jari patril v minulosti k najväčším sviatkom našich predkov. Vynášanie Moreny symbolizovalo odchod zimy, smrti a chorôb.

Stará Turá patrí k mestám, kde sa tradícia jari zachovala. Tento rok sa podujatie uskutočnilo na Námestí slobody v kultúrnom dome i v múzeu.

Na námestí mali občania širokú ponuku remeselných výrobkov, jarných dekorácií a občerstvenie.

O 10:30 vystúpili deti z Materskej školy o 15:00 pripravila Základná umelecká škola, Detský folklórny súbor Turanček a Centrum voľného času pásmo, Rozlúčka s Morenou.

Podvečer nám spríjemnila svojím hudobným vystúpením speváčka Nikka Kusendová.

V Dome kultúry Javorina prebiehala výstava fotografi Vladimíra Pyxel Domena,nechýbala ani burza kníh a časopisov, ktorú pre Vás pripravila Mestská knižnica K. Royovej. 

Nechýbali ani tvorivé dielne o ktoré sa postarali deti z Detského  školského parlamentu mesta Stará Turá.

V izbičke tradičného bývania na druhom poschodí v kultúrnom dome to rozvoniavalo domácimi koláčmi, langošmi a o skvelú atmosféru sa postaral harmonikár pán Miroslav Mikláš spolu s pani Jitkou Durcovou, ktorá s radosťou obliekla každého

 do kroja kto javil záujem.

V Mestskom múzeu si mohli občania vypočuť prednášku etnologičky Mgr. Kataríny Nádaskej PhD. o jarnom zvykosloví.

Ďakujeme všetkým, ktorí vynaložili úsilie , či už po organizačnej stránke, ale i predajom a návštevou pretavili do výborného zorganizovaného podujatia a všetkým vyčarili úsmev a radosť.

(foto: Kopaničiarske noviny)

 

MsÚ Stará Turá, Publikované: 25.3.2024 | Aktualizácia: 11.4.2024
Nastavenia cookies